Waarom een halve in voorbereiding van een hele marathon?
Het voorbereiden op een marathon is een uitdagende periode of het nu je eerste of je 10e marathon is of je nu mikt op een persoonlijk record of gewoon wilt finishen. De dag zelf zal ongetwijfeld zenuwslopend zijn. Eén slimme tactiek in je voorbereiding is het lopen van een halve marathon enkele weken voor de grote dag. Maar waarom is dat zo interessant?
Waarom een Halve Marathon?
Een halve marathon als onderdeel van je marathonvoorbereiding biedt verschillende voordelen:
- Reële Simulatie: Het lopen van een halve marathon geeft een goede indruk van de wedstrijdsfeer en omstandigheden. Dit kan helpen om eventuele zenuwen beter te beheersen op de dag van de marathon.
- Fysieke en mentale test: Het is een uitstekende kans om je fysieke en mentale grenzen te testen. Je kunt je voeding, hydratatie en pacing strategieën in een wedstrijdscenario uitproberen, zonder het risico van overbelasting dat een volledige marathon met zich meebrengt.
- Motivatieboost: Het lopen van een goede halve marathon kan een enorme motivatieboost geven en je zelfvertrouwen vergroten. Het laat zien dat je training vruchten afwerpt.
Hoe pak je het aan?
Een halve marathon in je marathonvoorbereiding? Hou zeker rekening met deze punten.
- Timing: Zie je de halve marathon als deel van trainingsplan dan plan je deze idealiter 4 tot 6 weken voor de marathon. Dit geeft je voldoende tijd om te herstellen en aanpassingen te maken in je training op basis van je prestaties en ervaring tijdens de halve marathon.
- Tempo: Het is verleidelijk om voluit te gaan en een snelle tijd neer te zetten, maar het kan nuttiger zijn om op marathon tempo te lopen. Dit helpt je lichaam te wennen aan het tempo dat je tijdens de marathon wilt aanhouden. En geeft je de perfecte mogelijkheid om je voedings-en drink strategie als eens te testen.
-
- Optie 1 is voluit gaan
Dit is een ideale conditietest en laat je zien hoe je ervoor staat.
Pak het aan zoals je een wedstrijd zou aanpakken. Een paar dagen vooraf doe je wat rustig aan, zodat je goed uitgerust bent de dag van de wedstrijd. Op de dag zelf doe je een korte opwarming en loop je de halve marathon op hoog tempo. Dit is de “zwaarste” optie, het is hier dus extra belangrijk dat je achteraf voldoende tijd in plant voor je herstel
- Optie 1 is voluit gaan
-
- Optie 2 het marathon tempo uittesten
Deze aanpak laat je wennen aan je marathontempo en geeft je nuttige feedback over je voeding en hydratatie tijdens langere inspanningen
Hier kun je wat langer in lopen tot zo’n 10 -12 km zelfs, zodat er in het totaal 30 à 32 km op de teller staat. De halve marathon loop je dan exact op marathon tempo. Dit is ideaal om je voedingsstrategie uit te testen. Hoe reageert je lichaam bij deze inspanning op de gelletjes en sportdrank die je wilt gebruiken? Het is ook gelijk duidelijk of het beoogde tempo haalbaar is.
- Optie 2 het marathon tempo uittesten
- Herstel en training: Na de halve marathon is herstel cruciaal. Geef je lichaam de tijd om te herstellen voordat je weer intensief gaat trainen. Plan bijvoorbeeld na de halve marathon een iets rustigere week om dan daarna verder op te bouwen.
Het belang van coaching
Een coach kan je helpen om een realistisch en effectief schema op te stellen, en je adviseren over alles van voeding tot herstelstrategieën. Ook bij stress of onzekerheden de week voor de marathon staat een coach voor je klaar.
Bij Keep on Running bieden we persoonlijke coaching aan die aangepast is aan jouw niveau en doelen. Of je nu een beginnende loper bent of een doorgewinterde atleet, wij helpen je om blessurevrij te blijven en optimaal voorbereid aan de start te verschijnen.
Voor meer informatie over onze coaching vind je hier, neem en ontdek hoe wij jou kunnen helpen bij je voorbereiding op een marathon.