Ontdek de trainingsvisie van de hoofdcoach van Keep on Running

80% traint te snel als het traag moet zijn en omgekeerd

Ontdek de trainingsvisie van de hoofdcoach van Keep on Running

Keep on Running breidde enkele maanden geleden zijn aanbod uit met meerdere coachingmodules. Om jou het vertrouwen te geven dat je in uitstekende handen terechtkomt, laten we jou kennismaken met hoofdcoach Tim De Vilder. In een interview met hem kom je ook meer te weten over zijn visie op coaching en werkwijze.

Tim, wat moeten potentiële atleten over jou als coach weten?

“Ik ben dus Tim, ex-atleet en ondertussen al zestien jaar aan de slag als coach. Ik heb lang aan atletiek gedaan en maakte op mijn 22ste de overstap naar triatlon. Deze hobby combineerde ik met mijn studies kinesitherapie. Ik ben aan mijn studies begonnen met de overtuiging dat ik nadien als coach aan de slag zou gaan. Ik wilde vooral mijn kennis rond het menselijk lichaam en blessures verruimen. Momenteel ben ik zelf nog altijd actief en loop ik vooral voor de fun.”

Wie kan bij jou terecht?

“De voorbije zestien jaar heb ik altijd duursporters gecoacht in verschillende sporttakken. Ik begeleidde (trail)lopers, maar ook triatleten, duatleten, mountainbikers, ultralopers… Ik loodste al zo’n 300 sporters naar de finish van een Ironman en liet zo’n 4 à 500 lopers een marathon tot een goed einde brengen. Soms waren het topsporters, even vaak waren het recreanten en iets daartussen. Ik begeleid sporters van elk niveau. Dus net zo goed mensen die net beginnen met lopen. Iedereen is welkom.”

Hoe kijk jij naar coaching? Wat is daarin belangrijk voor jou?

“Ik ben van mening dat 80% te snel loopt als het traag moet zijn. Diezelfde groep loopt waarschijnlijk ook te traag als het snel moet zijn waardoor hun basissnelheid niet omhoog gaat. Ze trainen continu in de grijze zone en maken weinig progressie op langere termijn. Het is mijn taak om mensen hun lichaam te laten leren aanvoelen en variatie te steken in hun trainingen. Ik wil vooral iets op langere termijn bereiken. Dat kan alleen door geleidelijk op te bouwen en de trainingen combineerbaar te maken met een (druk werk)leven.”

Hoe ga jij te werk?

“Ik probeer bij het maken van een schema of persoonlijke coaching altijd goed aan te voelen welk type atleet ik voor mij heb. Als coach moet je elk profiel namelijk anders benaderen. De ‘juiste training’ kan dan ook enorm variëren per persoon. Een intake en inspanningstest geeft daarin al veel duidelijkheid. Daarbij bevraag ik uitgebreid een eventueel blessureverleden, sportieve achtergrond, doelstellingen en de haalbaarheid op vlak van trainingsfrequentie.”

“Idealiter laat ik mensen kennismaken met trainen op hartslag, tempo, gevoel (en eventueel vermogen), afhankelijk van wat voor training het is. In mijn schema’s bouw ik ook een beetje core stability in. Het typisch voorbeeld van core stability is iemand die zich voorneemt om dat één keer per week te doen. Vergeet het, de minderheid houdt dit vol. Ik plan een workout van vijf minuten in net voor de looptraining. Als je toch al je loopkleren aanhebt, gebeurt het automatisch.”

Wat is het verschil tussen een inspanningstest in een labo en een veldtest?

“Bij een labotest in Brugge of Zwijndrecht kan je zelf jouw testmoment kiezen. De test wordt binnen op een loopband – wat weliswaar niet voor iedereen natuurlijk aanvoelt – afgenomen. Dat heeft als voordeel dat de resultaten gestandaardiseerd zijn aangezien er geen weersinvloeden meespelen. Bij een veldtest heb je die invloed wel én je hebt een minimum aan tempogevoel nodig om ervoor te zorgen dat elke inspanning progressief verloopt.”

Welke info levert een inspanningstest op?

“De test leert ons wat jouw objectieve hartslagzones zijn en verklapt ons met welk profiel we te maken hebben. Het geeft inzicht in het type training dat nodig is om een bepaald doel te behalen. Naast de verkregen data krijg je achteraf ook concreet advies om mee aan de slag te gaan.”

Moet je altijd een inspanningstest doen voordat je een persoonlijk trainingsschema of coaching boekt?

“Een inspanningstest is altijd interessant om te zien waar je staat. Maar bij beginnende lopers is het veel interessanter om deze pas na x-aantal weken training af te nemen. Anders is de kans groot dat de zones na acht weken al veranderd zijn. Het is veel eerlijker om eerst zes weken te trainen en om dan een inspanningstest af te nemen. Dan heb je je zones voor een veel langere periode. Bij meer ervaren lopers is dit weliswaar anders.”

Wat is het verschil tussen een persoonlijk trainingsschema en coaching?

“Het verschil zit hem vooral in communicatie. Bij coaching kan er dagelijks via het platform ‘Coachbox’ gecommuniceerd worden. Alle input van de atleet wordt naast de pure cijfers gelegd. Op basis daarvan kan ik aanpassen, bijsturen en eventueel ook extra tips geven omtrent wedstrijdvoeding etc. Bij een persoonlijk trainingsschema is de mogelijkheid tot communicatie er niet. Je krijg wel maandelijks je gepersonaliseerd trainingsschema met trainingszones of hartslagen in Coachbox. Ik zie daarin ook wat er effectief van trainingen gedaan is. Op basis daarvan wordt het schema voor de maand nadien opgesteld. Er wordt alleen geen overleg gepleegd.”

Heb je nog vragen? Stuur dan gerust een mailtje naar training@keeponrunning.be of tim@keeponrunning.be

Deel het artikel.
Ook interessant?
Gezonde voeding voor lopers – Basis tips voor meer energie en betere prestaties
Optimale voeding helpt je lichaam sneller herstellen en sterker worden. In deze blog delen we 5 basisprincipes over voeding voor sporters. …
Aerobe vs Anaerobe drempel?
Wat is nu net het verschil? Kort gezegd: de aerobe drempel boost je uithoudingsvermogen, terwijl de anaerobe drempel je snelheid en kracht vergroot. Meer hierover lees je in deze blog….
Train slimmer, niet harder
Al even aan het lopen en het gevoel dat er meer in zit? In deze blog leer je een paar belangrijke basis aspecten om effectiever te trainen….
Waarom een halve in voorbereiding van een hele marathon?
Voorbereiding op een marathon: ontdek waarom het lopen van een halve marathon een slimme keuze is in je trainingsschema….
Loop de liefde van je leven tegen het lijf
Loopclubs zijn populair! Ze doen vaak (onbedoeld) dienst als matchmaker. En dat is logisch. In een wereld waar datingapps vaak te oppervlakkig voelen, bieden run clubs een welkom alternatief. …
Hoe bereid je je voor op een lange wandeltocht?
Of je nu kiest voor 50 of 100 km tijdens de BoslandTrail, de juiste voorbereiding is cruciaal. Met deze tips kan je op-en-top genieten van je wandeling….
De voordelen van lopen met een pacer
Loop vlot met een pacer: minder luchtweerstand, meer mentale ondersteuning. Ontdek het tijdens Saucony You Race We Pace op 2 juni!…
De Rivierenland Run &Walk is Terug: Ervaar de schoonheid van de Rupelstreek
Na een succesvolle eerste editie keert de Rivierenland Run & Walk terug, lopers en wandelaars worden opnieuw uitgenodigd om de adembenemende natuur van de Rupelstreek te verkennen. …
Dit zeggen de deelnemers van vorig jaar over de Runners’ lab Rivierenland Run & Walk
Ontdek de Schoonheid van de Rupelstreek tijdens de 2e editie van Runners’ lab Rivierenland Run & Walk…
Hoe bereid ik me voor op een trailrun?
Ontdek de wereld van trailrunnen met tips voor parcoursverkenning, juiste schoenen, afdalings-oefeningen en veiligheid. Geniet van avontuur in de natuur!…
Blijvende motivatie: 5 tips om je goede voornemens vol te houden.
Goede voornemens maken is één ding, ze effectief volhouden is een ander verhaal. Hier zijn vijf tips om je verder te helpen….
Eenvoudige recepten voor gezonde sportsnacks
Sportdiëtiste Julie bespreekt het belang van ‘train the gut’, beantwoordt al jullie voedingsvragen en maakte ook zelf enkele sportsnacks. Of we die getest en beoordeeld hebben? ‘t Zal wel zijn!…
Voorkom spierkrampen tijdens je loopwedstrijd
Voorkom en verlicht spierkrampen tijdens wedstrijden. Zodat je een topprestatie kunt leveren….
Waarom je geen drinkbekers meer vindt bij onze loopevenementen
Met Keep on Running nemen we de weloverwogen beslissing om geen drinkbekers meer aan te bieden aan de bevoorradingsposten. Hieronder lees je waarom we hiervoor kozen en hoe jij kunt bijdragen aan onze…
Runners' café afl 17 - De dodentocht: feest van de wandelaars!
In deze aflevering dompelen we je onder in de unieke sfeer van de dodentocht in Bornem. Krijg een blik achter de schermen en hoor de ervaringen die deelnemers delen voor, tijdens en na hun wandeling….
Klaar voor de start: 8 tips om je kinderen voor te bereiden op hun eerste loopevenement.
Van speelse trainingen tot gezonde voeding en voldoende rust, in deze blog delen we 8 waardevolle tips om je kinderen klaar te stomen voor het grote moment….
De wetenschap achter de Runner’s high: Het geluk dat lopen heet.
Het is die staat van opwinding en vreugde die je overspoelt.Maar wat is de Runner’s High precies? Geloof het of niet, er is een wetenschappelijke verklaring voor dit gevoel….
7 tips om gemotiveerd te blijven tijdens het lopen
Het behouden van motivatie tijdens het lopen kan soms een uitdaging zijn, maar met deze 7 tips heb je waardevolle tools in handen om jezelf gemotiveerd te houden….
Drie jaar geleden nog een sportieve burn-out, nu gebombardeerd tot nationale heldin: Het verhaal van Jolien Boumkwo
Jolien Boumkwo, de kogelstootster die een gastoptreden gaf als hordeloopster, liep zich wereldwijd in de kijker. Wat is het verhaal achter deze 29-jarige patriot?…
Lopen in de warmte.
Voor het geval het je ontgaan is: ondanks de warmte zijn we officieel de zomer nog niet ingegaan. Daarom bundelen we tips om te lopen in de warmte. Het zijn meer dan alleen clichétips, beloofd….
Voorbereiden op de marathon? Begin met een halve!
Loop een halve marathon als generale repetitie om het wedstrijd gevoel te ervaren. Dit is de perfecte oefening om alles goed uit te proberen….
Runners’ café afl 13 – Orienteering voor dummies om je warm te maken voor het EK in eigen land
Over twee jaar vindt het EK Orienteering plaats in eigen land. In deze aflevering laten Jeremy en Ems, twee specialisten ter zake, jou kennismaken met deze onderbelichte tak van het lopen. …
Runners’ café afl 12 – Marathonspecial met Simon Debognies en Tim Moriau
De marathon is genadeloos, maar tegelijk kan iedereen ‘m tot een goed einde brengen. Tot deze conclusie kwamen we tijdens onze babbel met topatleet Simon Debognies en zijn coach Tim Moriau….
Runners’ café afl 11 – De Antwerp 10 Miles blijkt nog maar eens een echt volksfeest te zijn
Van de Konijnenpijp naar het Runners’ café! Tijdens de Antwerp 10 Miles vond je ons aan de finish. We haalden deelnemers naar de micro zodat zij hun eigen, inspirerend verhaal konden delen….
Runners’ café afl 10 – Kledingspecial met Natasja Vansteenkiste
Met de seizoenswissel is onze kleerkast aan verfrissing toe. We nodigden Natasja Vansteenkiste, aankoopverantwoordelijke van de kledij bij Runners’ lab uit, om het over de kledingessentials te hebben….
Runners’ café afl 9 – Kid Van Thienen over de combinatie rock-'n-roll leven en pittige loopuitdagingen
Ondanks het rock-‘n-roll leven van Kid Van Thienen, waarbij hij soms tot in de vroege uurtjes achter de toog stond, wist hij verschillende pittige loopwedstrijden tot een goed einde te brengen….
Wij helpen jou herinneringen maken
Trommel familie en vrienden op, want op zondag 16 april kan je samen deelnemen aan de eerste editie van de Runners’ lab Rivierenland Run & Walk. Dit event draait om beleving, sfeer en natuur….
Runners’ café afl 7 – Bashir Abdi en Bert Misplon daags na Belgisch record halve marathon
Samen met Bashir Abdi en Bert Misplon, boezemvriend en mede-oprichter van Sportaround vzw, blikken we terug op de Runners’ lab halve marathon en vooruit naar Rotterdam en verder….
Onder de hamer: Bied nu op jouw favoriete item en steun Sportaround
Elke podcastaflevering nam er een inspirerende gast plaats achter de micro. En die gast, die had telkens een betekenisvol item voor haar/hem mee. Bied op het item en steun het goede doel….
Runners’ café afl 7 – Met Evy Gruyaert a.k.a. 'madammeke start2run' richting een positieve(re) mindset
Evy Gruyaert houdt veel balletjes in de lucht, maar in haar projecten staan gezondheid en beweging quasi altijd centraal. Daarom nodigden wij ‘madammeke start2run’ uit in het Runners’ café….
Runners’ café afl 6 – Philippe gunt ons een blik achter de schermen in het Runners' lab Prolab
Begonnen als architect, nu bouwt hij vooral aan topprestaties. Philippe Vermaelen is al 12j de man die het Prolab leidt. De namen van Paula Radcliffe en Mo Farah rolden dan meermaals over de tongen….
Runners’ café afl 5 – Voormalig tienkamper Hans Van Alphen blikt vooruit op de Olympische Spelen
Hans Van Alphen is de beste tienkamper die ons land ooit heeft gekend. In Londen greep hij nipt naast de medailles. Samen met deze sympathieke olympiër blikken we vooruit op de volgende Olympiade….
Runners’ café afl 4 – Sofie Goos terug van nooit weggeweest
Sofie Goos is terug van nooit weggeweest bij #teamrunnerslab. Met deze ex-triatlete aan tafel is er nooit een gebrek aan gespreksvoer. Ontdek het tijdens aflevering 4 van het Runners’ café….
Runners' café afl 3 - Sportvoeding getest en beoordeeld door sportdiëtiste Julie
Een nieuw voedingspatroon en sport durven al eens een hoofdrol spelen in onze goede voornemens. Wij haalden sportdiëtiste en Runners’ lab adviseur Julie erbij om jouw vragen te beantwoorden. …
Runners café afl 2 - Nick blikt mee terug op het (loop)jaar 2022
Nick is een ‘ancien’ binnen Runners’ lab. In deze aflevering vertelt hij je meer over het unieke concept van de winkel in Deurne, spitten we het Strava jaaroverzicht uit en duiken we de lijstjes in….
Runners' café afl 1 - De aanpak van Runners' lab en de (r)evolutie in de loopschoenenwereld
In deze eerste aflevering ontvingen onze vaste gastheren Jempi Wilssens en Eddy D’hondt. Jempi kan je kennen als de bezieler van Runners’ lab, Eddy is er al jarenlang de aankoopverantwoordelijke….
KoR Podcast afl 12 - Eilish McColgan & Louise
In deze Engelse podcastaflevering verwelkomen we met Eilish McColgan onze eerste internationale gast. De topatlete wordt vergezeld door voormalig topatlete en Runners’ lab adviseur Louise Carton. …
KoR Podcast afl 11 - Lindsey De Grande & Aaron
Lindsey De Grande en Runners’ lab adviseur Aaron waren allebei nog lang geen 30 jaar toen er bij hen kanker werd vastgesteld. In deze podcast hebben we het over de (sportieve) comeback na deze ziekte….
KoR Podcast afl 10 – Olivier Verhaege & Stefanie
Hij finishte de Sparathlon, liep in totaal bijna 100 marathons en heeft een heel aparte interpretatie van een ‘verjaardagsfeestje’. In deze aflevering laten we Olivier Verhaege aan het woord. …
KoR Podcast afl 9 - TAR Special met Koen Wilssens & Krijn van Koolwijk
Deze aflevering draait van begin tot eind rond de Transalpine Run. Met Koen Wilssens en Krijn van Koolwijk laten we anderhalf uur lang de winnaars in de mastercategorie aan het woord….
Translapine Run | Hoe twee Belgen zich de geschiedenisboeken inliepen
“It’s just a hill. Get over it.” Makkelijker gezegd dan gedaan als je op 8 dagen tijd 290 km en 17.000 hoogtemeters moet afwerken… Voor een goed begrip: ja, al lopend. Dat is de TAR kort samengevat….
KoR Podcast afl 8 - Gudrun Hespel & Julie
Sporten draait om meer dan calorieën verbranden of spieren aanmaken. Dat laat Gudrun Hespel, psycholoog en personal trainer, je samen met Runners’ lab adviseur Julie zien. Sporten moet leuk zijn. …
KoR podcast afl 7 – David Bombeke & Katrijn
David Bombeke heeft ondertussen naam gemaakt als sportkinesist. Hij bespreekt met adviseur Katrijn, zelf ook kinesiste, hoe je omgaat met blessures en hoe je ze kan voorkomen. …
KoR Podcast afl 6 - Jelle Geens & Jana
In deze aflevering hebben we het over lopen, fietsen én zwemmen. De reden is niet ver te zoeken met twee gepassioneerde triatleten achter de micro waaronder olympiër Jelle Geens….
Podcast afl 5 - PJ Hannes & Ali
Pieter-Jan Hannes en Ali Hamdi zijn twee vrienden en steengoede lopers. Ondertussen verlegden ze beiden hun focus van sport naar hun professionele carrière, al blijft het duo actief bezig met lopen….
KoR Podcast afl 4 - Tim Moriau & Jolien
Tim Moriau is de bezieler van het Runners’ lab Athletics Team, fabrikant van meerdere olympiërs én de man die je trainingen naar een hoger niveau tilt. Trainingstips in overvloed dus….
KoR Podcast afl 3 - Tine Embrechts & Nick
Tine Embrechts kan zingen, acteren én lopen. Lopen is voor haar een manier om even tot rust te komen en te ontsnappen aan het drukke leven….
KoR Podcast afl 2 - Eline Berings & Pieter-Jan
Één van de beste hordelopers die ons land ooit kende en een ultraloper. Eline en Pieter-Jan weten allebei hoe je je lichaam tot het uiterste drijft….
KoR Podcast afl 1 - Bashir Abdi & Davinia
Twee marathonlopers met een gedeelde passie, maar totaal verschillende doelen. In deze podcast vertellen Bashir en Davinia over ‘De Mooiste’ marathon en de voorbereiding op zo’n event….