Keep on Running breidde enkele maanden geleden zijn aanbod uit met meerdere coachingmodules. Om jou het vertrouwen te geven dat je in uitstekende handen terechtkomt, laten we jou kennismaken met hoofdcoach Tim De Vilder. In een interview met hem kom je ook meer te weten over zijn visie op coaching en werkwijze.
Tim, wat moeten potentiële atleten over jou als coach weten?
“Ik ben dus Tim, ex-atleet en ondertussen al zestien jaar aan de slag als coach. Ik heb lang aan atletiek gedaan en maakte op mijn 22ste de overstap naar triatlon. Deze hobby combineerde ik met mijn studies kinesitherapie. Ik ben aan mijn studies begonnen met de overtuiging dat ik nadien als coach aan de slag zou gaan. Ik wilde vooral mijn kennis rond het menselijk lichaam en blessures verruimen. Momenteel ben ik zelf nog altijd actief en loop ik vooral voor de fun.”
Wie kan bij jou terecht?
“De voorbije zestien jaar heb ik altijd duursporters gecoacht in verschillende sporttakken. Ik begeleidde (trail)lopers, maar ook triatleten, duatleten, mountainbikers, ultralopers… Ik loodste al zo’n 300 sporters naar de finish van een Ironman en liet zo’n 4 à 500 lopers een marathon tot een goed einde brengen. Soms waren het topsporters, even vaak waren het recreanten en iets daartussen. Ik begeleid sporters van elk niveau. Dus net zo goed mensen die net beginnen met lopen. Iedereen is welkom.”
Hoe kijk jij naar coaching? Wat is daarin belangrijk voor jou?
“Ik ben van mening dat 80% te snel loopt als het traag moet zijn. Diezelfde groep loopt waarschijnlijk ook te traag als het snel moet zijn waardoor hun basissnelheid niet omhoog gaat. Ze trainen continu in de grijze zone en maken weinig progressie op langere termijn. Het is mijn taak om mensen hun lichaam te laten leren aanvoelen en variatie te steken in hun trainingen. Ik wil vooral iets op langere termijn bereiken. Dat kan alleen door geleidelijk op te bouwen en de trainingen combineerbaar te maken met een (druk werk)leven.”
Hoe ga jij te werk?
“Ik probeer bij het maken van een schema of persoonlijke coaching altijd goed aan te voelen welk type atleet ik voor mij heb. Als coach moet je elk profiel namelijk anders benaderen. De ‘juiste training’ kan dan ook enorm variëren per persoon. Een intake en inspanningstest geeft daarin al veel duidelijkheid. Daarbij bevraag ik uitgebreid een eventueel blessureverleden, sportieve achtergrond, doelstellingen en de haalbaarheid op vlak van trainingsfrequentie.”
“Idealiter laat ik mensen kennismaken met trainen op hartslag, tempo, gevoel (en eventueel vermogen), afhankelijk van wat voor training het is. In mijn schema’s bouw ik ook een beetje core stability in. Het typisch voorbeeld van core stability is iemand die zich voorneemt om dat één keer per week te doen. Vergeet het, de minderheid houdt dit vol. Ik plan een workout van vijf minuten in net voor de looptraining. Als je toch al je loopkleren aanhebt, gebeurt het automatisch.”
Wat is het verschil tussen een inspanningstest in een labo en een veldtest?
“Bij een labotest in Brugge of Zwijndrecht kan je zelf jouw testmoment kiezen. De test wordt binnen op een loopband – wat weliswaar niet voor iedereen natuurlijk aanvoelt – afgenomen. Dat heeft als voordeel dat de resultaten gestandaardiseerd zijn aangezien er geen weersinvloeden meespelen. Bij een veldtest heb je die invloed wel én je hebt een minimum aan tempogevoel nodig om ervoor te zorgen dat elke inspanning progressief verloopt.”
Welke info levert een inspanningstest op?
“De test leert ons wat jouw objectieve hartslagzones zijn en verklapt ons met welk profiel we te maken hebben. Het geeft inzicht in het type training dat nodig is om een bepaald doel te behalen. Naast de verkregen data krijg je achteraf ook concreet advies om mee aan de slag te gaan.”
Moet je altijd een inspanningstest doen voordat je een persoonlijk trainingsschema of coaching boekt?
“Een inspanningstest is altijd interessant om te zien waar je staat. Maar bij beginnende lopers is het veel interessanter om deze pas na x-aantal weken training af te nemen. Anders is de kans groot dat de zones na acht weken al veranderd zijn. Het is veel eerlijker om eerst zes weken te trainen en om dan een inspanningstest af te nemen. Dan heb je je zones voor een veel langere periode. Bij meer ervaren lopers is dit weliswaar anders.”
Wat is het verschil tussen een persoonlijk trainingsschema en coaching?
“Het verschil zit hem vooral in communicatie. Bij coaching kan er dagelijks via het platform ‘Coachbox’ gecommuniceerd worden. Alle input van de atleet wordt naast de pure cijfers gelegd. Op basis daarvan kan ik aanpassen, bijsturen en eventueel ook extra tips geven omtrent wedstrijdvoeding etc. Bij een persoonlijk trainingsschema is de mogelijkheid tot communicatie er niet. Je krijg wel maandelijks je gepersonaliseerd trainingsschema met trainingszones of hartslagen in Coachbox. Ik zie daarin ook wat er effectief van trainingen gedaan is. Op basis daarvan wordt het schema voor de maand nadien opgesteld. Er wordt alleen geen overleg gepleegd.”
Heb je nog vragen? Stuur dan gerust een mailtje naar training@keeponrunning.be of tim@keeponrunning.be