Aerobe vs Anaerobe drempel? Wat is nu net het verschil? Kort gezegd: de aerobe drempel boost je uithoudingsvermogen, terwijl de anaerobe drempel je snelheid en kracht vergroot. Meer hierover lees je in deze blog.
Aerobe Drempel (AeT)
Bij inspanningen onder de aerobe drempel krijgen je spieren voldoende zuurstof om de benodigde energie te produceren, wat resulteert in een relatief lage intensiteit van inspanning. Daarnaast is onder de aerobe drempel de verzuring van je spieren minimaal. Je lichaam kan het geproduceerde lactaat (melkzuur) efficiënt afvoeren en verwerken, omdat het voornamelijk vetten en een deel van de koolhydraten verbrandt met voldoende zuurstof.
Dit type training is ideaal voor het opbouwen van je uithoudingsvermogen en basisconditie. Ze leren je lichaam efficiënter om te gaan met lactaat (melkzuur) en vetten als energiebron te gebruiken.
Kenmerken van de aerobe drempel:
- Energiebron: Voornamelijk vetten en een beetje koolhydraten
- Intensiteit: Laag tot matig. Je kunt nog makkelijk een gesprek voeren.
- Effect: Verbetert de basisuithoudingsvermogen en bevordert het cardiovasculaire systeem.
- Hartslagzone: Meestal rond 60-70% van je maximale hartslag.
Anaerobe Drempel (AnT)
De anaerobe drempel is het punt waarop je lichaam overstapt van voornamelijk vetverbranding naar koolhydraatverbranding voor energie. Dit gebeurt wanneer de inspanning zo intens wordt dat je spieren niet meer voldoende zuurstof krijgen om de benodigde energie op een aerobe manier te produceren. Bij deze intensiteit begint het lichaam meer melkzuur (lactaat) te produceren dan het kan verwerken, wat uiteindelijk leidt tot vermoeidheid en verzuring van de spieren.
Om een idee te hebben: je anaerobe drempel is ongeveer het tempo dat je op een 10km wedstrijd loopt. Tijdens trainingen ga je dan ook kortere blokjes (3 – 6 minuten) aan dit tempo lopen, om die tempohardheid te versterken.
Kenmerken van de anaerobe drempel:
- Energiebron: Voornamelijk koolhydraten.
- Intensiteit: Hoog. Het wordt moeilijk om een gesprek te voeren.
- Effect: Verbetert de lactaattolerantie, snelheid en kracht.
- Hartslagzone: Meestal rond 80-90% van je maximale hartslag.
Ontdek jouw drempelwaarden met een inspanningstest.
Ben je niet zeker waar jouw omslagpunt ligt? Laat het vaststellen tijdens een inspanningstest. Tijdens deze test meten we op verschillende momenten de lactaat waarden. Dit geeft je inzicht in je hartslagzones, zodat je gerichter kunt trainen en betere resultaten behaalt. Benieuwt hoe zo’n inspanningstest gaat? Bekijk hier de video.
Wil je weten wanneer onze volgende veldtest plaatsvindt? Bekijk hier de data. Geen geschikte datum gevonden? Geen probleem! Je kunt ook altijd een individuele test boeken in Zwijndrecht of Brugge.