Of je nu traint voor een specifiek wedstrijd of gewoon geniet van je wekelijkse rondje. Gezonde voeding voor lopers helpt je lichaam sneller herstellen en sterker worden.
In deze blog staan we stil bij 5 basisprincipes rond voeding voor sporters. Wil je graag persoonlijk advies op maat van jouw trainings- en eetgewoonte? Dan kan je altijd een afspraak maken met onze sportdiëtiste Julie.
-
Eet een gebalanceerd dieet
Het klinkt ondertussen misschien afgezaagd, maar een goede balans is belangrijk. Om goed te functioneren heeft je lichaam een mix van koolhydraten, eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen nodig. Koolhydraten zijn de belangrijkste brandstof voor je trainingen, eiwitten helpen je spieren herstellen en opbouwen, en vetten zorgen voor langdurige energie. Als je in je dagelijkse voeding focust op onbewerkte, natuurlijke voedingsmiddelen zoals volkoren granen, groenten, fruit, mager vlees, vis, en noten zit je vaak al goed.
-
Blijf gehydrateerd
Drink je te weinig, dan kan dit naast uitdroging ook leiden tot vermoeidheid en krampen. Probeer de hele dag door voldoende water te drinken en eventueel wat extra tijdens of na je training. Zware training gehad en veel gezweet? Een drankje met elektrolyten helpt je om je zout- en mineralenbalans op peil te houden.
-
Timing van maaltijden en snacks
Last van je maag tijdens het lopen? De man met de hamer tegen komen? Door op het juiste moment de eten kun je dit voorkomen.
In het kort eet je een grote maaltijd best 2 à 3 uur voor je training, een grote snack zoals een kommetje havermout best 1u van tevoren. Niet zo veel tijd? Een snack met makkelijk verteerbare koolhydraten zoals bijvoorbeeld een banaan kun je gerust nog een kwartietje van te voren eten. Dit geeft je de nodige energie zonder je maag te belasten.
Als je langer traint dan 1,5 uur kunnen snacks zoals energierepen of gels je helpen om je energieniveau op peil te houden. Na je training is het belangrijk snel iets te eten, best een combinatie van eiwitten en koolhydraten om spierherstel te bevorderen en je energiereserves aan te vullen.
👉 Lees meer in deze blog over het beste moment te eten & drinken voor, tijdens en na je training.
-
Vermijd crashdiëten en extreme veranderingen
Het kan verleidelijk zijn om snel resultaat te willen boeken met een streng dieet, maar voor sporters kan dit juist averechts werken. Te weinig eten of het vermijden van bepaalde voedingsgroepen kan je energie en prestaties verminderen, en je herstel vertragen. Het is belangrijk om je lichaam te voeden met de juiste voedingsstoffen, zonder te weinig te eten of jezelf te veel te ontzeggen.
-
Sportvoeding: wat heb je écht nodig?
Specifieke sportvoeding is vooral als aanvulling op de basis. Het gaat dan vooral over de timing van maaltijden en het gebruik van sport specifieke producten zoals gels, repen en sportdranken. Begin eerst met de basis en bouw daarna verder in functie van je trainingen.
👉 Meer weten over sportvoeding? Lees deze blog van Runners’ lab over specifieke sportvoeding voor lopers.
Boek een afspraak voor persoonlijk advies
Voedingsadvies blijft iets persoonlijk elk lichaam reageert anders. Wil je weten wat voor jou het beste werkt? Boek een afspraak met onze sportdiëtiste Julie en ontdek hoe voeding jou presentaties kan ondersteunen!